Rozalia_enoikiazomena_domatia_Lefkada
domatia_kai_diamerisma periochi_lygia nisi_Lefkada drastiriotites_mas epikoinonia ENGLISH DEUTSCH

Lefkada_apo_tin_marinaΛευκάδα

Το Νησί των λόγιων και των ποιητών απέκτησε το όνομά του από το νοτιότερο ακρωτήριο Λευκάτας και το λευκό χρώμα των ακτών του.

Μέσα στους αιώνες από την Αρχαϊκή και Μινωική εποχή στη Βυζαντινή περίοδο, την Ενετοκρατία, την Γαλλική & Βρετανική αποικιοκρατία και την ένωση το 1864 με την υπόλοιπη Ελλάδα συγκέντρωσε πλούτη και πίκρες, γνώση και χάρη.

Η σκηνοθεσία του τοπίου αλλάζει κάθε στιγμή χωρίς να αλλοιώνεται η ενότητά του, κάνοντας το νησί να αποτελεί μία μικρογραφία της Ελλάδας. Οι ελαιώνες στους κάμπους, οι αμπελώνες στους ορεινούς όγκους, τα γραφικά χωριουδάκια, τα κατάσπαρτα οροπέδια, τα φαράγγια και οι καταρράκτες στα ανατολικά, οι κολπίσκοι σαν φιόρδ στο νότο, οι γαλαζοπράσινες παραλίες στη δυτική πλευρά (Πόρτο Κατσίκι, Εγκρεμνοί, Γιαλός, Μύλος, Κάθισμα, Πευκούλια κτλ.) αποτελούν μοναδικές δημιουργίες της φύσης.

Τα Πριγκιποννήσια της Μαδουρής, της Σπάρτης, του Σκορπιού, του Μεγανησίου και η θέα των χρωμάτων του δειλινού από την παραλία της πόλης της Λευκάδας, αποτέλεσαν και αποτελούν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για ποιητές, μουσικούς και ζωγράφους του νησιού (όπως ο Βαλαωρίτης, ο Χερν, ο Σικελιανός, ο Στάμος, η Μπάλτσα, ο Σίδερης κ.α.).

Το μάτι του ταξιδιώτη γαληνεύει καθώς ατενίζει ψηλά από το μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης το Ιόνιο και τη χώρα της Λευκάδας με την λιμνοθάλασσα, τα ιβάρια και τους μύλους στον Αϊ Γιάννη.

Μια περιπλάνηση στο Ενετικό μεσαιωνικό κάστρο και μια επίσκεψη στα μουσεία της πόλης όπως το αρχαιολογικό, το Βυζαντινό, το λαογραφικό-φωνογράφου φανερώνουν τον πολιτισμό και την σημαντικότητα του νησιού και των ανθρώπων του.

Στα πλαίσια των Διεθνών Γιορτών Λόγου & Τέχνης όλο το καλοκαίρι διοργανώνονται εκθέσεις, συναυλίες, συμπόσια, θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ χορωδιών και παραδοσιακών χορών, με συμμετοχή τοπικών μουσικοφιλολογικών συλλόγων, της φιλαρμονικής εταιρίας καθώς και γνωστών Ελλήνων & Ξένων καλλιτεχνών. Παράλληλα σε πολλά χωριά γίνονται αναπαραστάσεις παλαιών εθίμων και δρώμενων όπως ο Καρσάνικος Γάμος της Καρυάς, η γιορτή της φακής στην Εγκλουβή, τα αλωνάρια στον Πόρο, η γιορτή της σαρδέλας στη Λυγιά, το πανηγύρι του «Αϊ Λιά» κ.α.
Στο θερινό σινεμά της πόλης κάτω από την φεγγαράδα και την ευωδιά του βασιλικού προβάλλονται καθημερινά ταινίες Α’ προβολής.

Υπάρχούν πολλές και διάφορες αθλητικές δραστηριότητες και σπορ στο νησί για τους επισκέπτες όπως: ποδηλασία, πεζοπορία, τένις, 5x5, μπάσκετ, ιππασία, παραπέντε, windsurfing, kite-surfing, καταδύσεις, ιστιοπλοΐα (στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου μέσα στη Μαρίνα).

Η βόλτα στα γραφικά καντούνια και στην κεντρική αγορά της χώρας, η απόλαυση τοπικών σπεσιαλιτών (όπως το σαβόρο κ.α.) με την συνοδεία ζωντανής επτανησιακής μουσικής (στον Ρεγάντο και το Ρομάντικα), παγωτό από το Σταύρακα, γλυκό του ταψιού από τον Ντίνο και η αγορά ντόπιων προϊόντων, όπως παστέλι-μαντολάτο, θυμαρίσιο μέλι, σαλάμι αέρος, γλυκές λαδόπιτες, λικέρ (όπως το ροζολί, το τριαντάφυλλο), ποτό σομάδα και λαδοκούλουρα, αυγοτάραχο (το ρόζ χαβιάρι) από το ιβάρι της λιμνοθάλασσας...και άλλα πολλά, αποτελούν μερικά από τα πρέπει.

Το βράδυ δε μετά την απαραίτητη στάση στην κεντρική πλατεία, η ζωή συνεχίζεται στην παραλία και στη μαρίνα με χορό και πολύ κέφι στα κοσμοπολίτικα bar-clubs για όσους είναι ή αισθάνονται ακόμα νέοι.

 

Πώς είναι δυνατόν να μη μαγευτεί κανείς από το υπέροχο νησί της Λευκάδας;

 

 

home | Επικοινωνία | ©2009 Maya Design